14. des. 2009

Tre gode viner fra Toscana



Etter min mening er Chianti Classico bortimot det beste Toscana har å by på.

Druen er sangiovese og den spiller hovedrollen i mange av Toscanas store rødviner.


Chianti Classico (det beste av Chiantis seks områder) byr i blant på gode kjøp, men bomkjøp er heller ikke uvanlige. Her er tre gode valg fra den særdeles gode årgangen 2006. Dette er viner som lagrer godt. Her er det bare å hamstre.

1. Vignamaggio Castello di Monna Lisa Chianti Classico 2006. Bestillingsutvalget, varenr 7353. Kr 279,90

Vignamaggio lager god Chianti Classico år etter år. Monna Lisa 1999 er fortsatt den beste Chianti Classicoen jeg noensinne har smakt. Har til gode å møte noen som IKKE er blitt henrykt når de har fått denne vinen i glasset. Synd den ikke lenger er å oppdrive. Men 2006 var et godt år og det lover godt for en vin som bare blir bedre av å ligge i kjelleren i et par år. Til retter av okse, vilt og lam.







2. Le Trame Chinati Classico 2006.
Bestilllingsutvalget, varenr: 51470. Kr 249,90

Lages av Giovanna Morganti, en dedikert biodynamisk produsent som kun lager to viner. Den andre vinen til Morganti heter "le Boncie 5" (fordi den består av fem lokale druesorter). Den er noe av det fruktigste jeg noensinne har drukket fra dette området. Jeg synes faktisk det nesten blir for mye av det gode (selv om mange elsker denne vinen, og sikkert også vil like Principo (NB:en annen produsent, varenr: 56804, som ligner svært mye i stil, med en distinkt kirsebæraktig fruktighet).
Uansett, Le Trame har også mye av det fruktige preget ved seg, men den er også mye fyldigere. Morganti lar ikke eiken drepe frukten, slik dessverre en del Classico'er smertefullt lider under (særlig noen Riservaer møter treverket på brutalt vis). Denne årgangen er nå dessverre utsolgt, men det er bare å kjøpe 2007-årgangen når den kommer på markedet.


3. Berardenga Felsina Chianti Classico
2006/2007. Basisutvalget, varenr: 34654. Kr 148,90

Definitivt et superkjøp! Flott Chianti Classico til en herlig lav pris. 2006 var superbra, 2007-versjonen preges av noe mindre elegant eiket, men vinen er fortsatt et godt kjøp. Kan trygt lagres i noen år til. En anvendelig vin som passer til både kylling og retter av rødt kjøtt.







Ukens bonustips: Avignonesi Vino Nobile di Montepulciano 2006. Hovedsortimentet, varenr: 7351. Kr 214,90.

Hvilken herlig vin. Denne er også fra Toscana. Innsmigrende, delikat, fruktig og varm Vino Nobile di Montepulciano på herlig, fyldig vis. Namnam. Og den er lett tilgjengelig i polets hovedsortiment. Til rødt kjøtt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar