14. des. 2009

Ukens middag: Kalkunbryst


Nyheten slo neppe ned som en bombe før jul i fjor. "Kalkun er kjedelig", slo kjøkkensjefen Justin Saunders ved restauranten High Timber i London fast og nektet å servere kalkun (kilde: decanter.com).

Jaja, sånn kan det gå med en sliten fugl. Og en møkklei kokk. Britene er vel hakket kalkun-galere enn oss nordmenn.


Men han har definitivet et poeng, den arme kjøkkensjefen, men samtidig er han langt ute på et engelsk jorde. Dårlig tilberedt kalkun kan være en knusktørr opplevelse. Riktig tilberedt er kalkun imidlertid herlig deilig. Ikke minst fordi det sarte, fine kjøttet er utmerket til marinering.

En god marinade (la kjøtt og marinade kose seg sammen i et døgn) og kjøtt fra en kvalittetsprodusent som Stange er triumfkortet i denne retten. Og tilbehøret gjør susen! Mumspums!

PS: Homlagarden (www.homlagarden.no) står bak en utmerket økologisk kalkun. Verdt å prøve!

1 kyllingbryst (ca 500-700 gram)
1-2 epler

Marinade
1 appelsin
2-3 hvitløksfedd
en klunk portvin
litt flytende honning
litt olje
salt og pepper

La kyllingen ligge i marinaden over natten. Marinaden brukes også som en viktig del av portvinssausen. Appelsinen tilfører retten viktig syre som kler kjøttet svært godt.

Portvinssaus
Finhakk en sjalottløk. Blank i litt smør og tilsett marinaden samt stekekraft fra bruningen av brystet. Reduser til det halve og tilsett noen klunker med portvin. La det hele koke noen minutter til og visp inn litt smør (uten å la det koke mer). Smak til med salt og pepper.

Glasert pastinakk

Kutt pastinakken i lange staver og forvell i to minutter. Vend inn litt rapsolje og lønnesirup og stek på 220 grader i ca 15 minutter.

Ovnstørkede tomater
Del noen torrito-tomater og la tomatene stå i ovnen på 75 grader i 4-6 timer. Ha på litt god olivenolje og litt flaksalt. Voila! Kan brukes som tilbehør til uendelig mange retter. Dette er små smaksbomber som gir måltidet farge og gnist!

Potetmos med hvitløk og selleri

5-8 mandelpoteter
2-3 hvitløksfedd
1/2 selleri
melk/fløte
smør
salt og pepper

Kok poteter, hvitløk og selleri møre. Tilsett smør og melk/fløte og mos i vei. Smak til med salt og pepper.

Jepp, dett var dett!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar